De media zaait verwarring. Dat is onderdeel van hun businessmodel. De media slingert continu ongenuanceerde informatie de wereld in, want dat verkoopt lekker. Wat vandaag werkt, wordt morgen weer ontkracht en visa versa.
Het mooiste voorbeeld vind ik nog steeds dat de media schreef dat je van donkere chocola af zou vallen.
Onderzoeker John Bohannon meldde in het wetenschappelijk tijdschrift International Archives of Medicine tot vreugde van miljoenen mensen die op dieet zijn, dat het eten van chocolade helpt af te vallen.
Wereldwijd werd dit voorpaginanieuws! 😳
Achteraf bleek het een test. Bohannon wilde de alertheid van wetenschapsjournalisten testen. Die is dus overduidelijk niet best, iedereen geloofde het.
De media is dus geen geschikte bron voor wetenschappelijk goed onderbouwde informatie. Er wordt onder de noemer ‘wetenschappelijk’ van alles geroepen door de media, zelfs als er geen reet van klopt.
“Leest u morgen weer onze artikelen? Misschien vertellen we dan hoe het echt zit. Of niet…”
Zo houden ze je aan het lijntje en dat zorgt voor onnodig veel verwarring.
Deze stapel media-shit is ook nog eens de Pokon voor een wildgroei aan kwakzalverij. Van een bloeiende afslankpillenindustrie tot aan ‘die gezondheidsgoeroe’ die als enige zogenaamd wel hét gouden ei heeft gevonden. Je weet wel, zo’n surprise ei gevuld met ‘de wetenschap zat ernaast’ en ‘nieuwe inzichten’.
De wetenschap is echter niet in verwarring, dat willen ze jou alleen doen laten geloven. Want als je iemand kunt laten twijfelen, dan kun je die persoon vervolgens gemakkelijker iets verkopen. Verwarring zaaien is namelijk een krachtige beïnvloedingstechniek, welke ook vaak gebuikt wordt in verkoopscripts. In de wetenschap staat die techniek beter bekend onder de naam: Disrupt-then-Reframe-techniek [1–2].
“If you can’t dazzle them with brilliance, baffle them with nonsense”.
Dus? Negeer de media of fact check het. Helemaal als het om afvallen gaat.
Help deze bullshit te stoppen door dit inzicht te delen 💪👍🙏.
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige
Bestel het boek afvallen is k*t.
Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.
Referenties:
- Davis, B. P., & Knowles, E. S. (1999). A disrupt-then-reframe technique of social influence. Journal of Personality and Social Psychology, 76(2), 192. https://doi.org/10.1037/0022-3514.76.2.192
- Fennis, B. M., Das, E. H., & Pruyn, A. T. H. (2004). “If You Can’t Dazzle Them with Brilliance, Baffle Them with Nonsense”: Extending the Impact of the Disrupt‐Then‐Reframe Technique of Social Influence. Journal of consumer psychology, 14(3), 280-290. https://doi.org/10.1207/s15327663jcp1403_9
Hi Carlo!
Ik vind het jammer dat je consequent spreekt over ‘de media’. Hierboven zie ik volgens mij alleen artikelen van nu.nl?
Ik vind het heel gevaarlijk om de media af te schilderen alsof ze consequent allemaal niet te vertrouwen zijn. Heel veel media doen hun best wél goed hun feiten te checken namelijk. Ik zou ze niet over een kam scheren. Ik heb zelf meegelopen bij Trouw en het Parool en weet hoe integer men daar omgaat met feiten.
Voor je het weet, gelooft niemand meer de media, maar wel een gek als Trump die roept dat alles fake news is. Of we steken met zijn allen 5g-masten in brand…
Ik haak zelf altijd af bij zwartwit-beweringen. Ook bij een bewering als ‘de media willen verdienen aan je’. Ik zou eerder gaan voor ‘er circuleren de raarste berichten’. Nu.nl is slechts een boodschapper. En – hoe zou nu.nl hier nou aan kunnen verdienen? Ze prijzen niks aan toch? Het enige wat ze doen is lekker snack-nieuws brengen: hapslik weg, lekker makkelijk, geeft een goed gevoel, maar je hebt er niks aan. Net als roddel- en achterklap. Dit soort berichtjes zijn net frietjes, kroketjes en hamburgers 😉
Jij gaat helpen het gezonde nieuws te brengen – je moet iets meer moeite doen maar het resultaat beklijft. En hopelijk dus wat meer nuance! Thanks for listening 🙂
Ok, groeten!
Hi Kato,
Dankjewel voor je berichtje. Het klopt dat het alleen berichten zijn van NU.nl. Dit heb ik gedaan om te laten zien dat het niet de ene bron tegen de andere is, maar dat er ook letterlijk de ene dag het ene wordt beweerd en de volgende dag weer het andere door eenzelfde bron.
Natuurlijk is er ook ruimte voor nuance. Dus daarom bij deze ook dank voor je aanvulling 🙏👍.
Sommige berichten in het nieuws over afvallen kloppen, maar hoe herken je die als leek? Hoe plaats je een goed geschreven artikel in een krant, over een onderzoek rondom afvallen, in de juiste context? Moet je vasten? Zie https://www.trouw.nl/wetenschap/wie-gewicht-wil-verliezen-moet-om-de-dag-vasten~be745c1f/. Of helpt minder eten helemaal niet? Zie https://www.trouw.nl/opinie/minder-eten-leidt-niet-altijd-tot-afvallen-meent-deze-psycholoog~bcae0fa1/. Beide zijn goed geschreven artikelen, maar iemand die wil afvallen wordt hiermee toch van de regen in de drup geholpen.
Iemand met voldoende kennis kan dit soort artikelen in een context plaatsen en nuanceren. Ik kan je uitleggen dat je echt niet hoeft te vasten als je wilt afvallen, maar het een optie is mits je het goed doet. Ook kan ik toelichten dat je door minder calorieën te eten echt geen tekorten op hoeft te lopen en dat hormonen wel een rol spelen, maar niet de bepalende factor zijn als je wilt afvallen. Dat is echter allemaal niet uit die artikelen te halen, maar wel van cruciaal belang voor iemand die wil afvallen.
Dit is het punt dat ik wilde onderstrepen met mijn artikel.
Trump is inderdaad ook geen goede bron 🙈😅. In het verlengde vind ik 5G wel een mooi voorbeeld. Ik weet er wat van, maar ben geen kenner. Hoe bepaal ik, op basis van deze artikelen, wat 5G nu is en of het schadelijk is: https://www.google.com/search?q=5g+site%3Atrouw.nl. Er wordt nergens uitgelegd wat 5G nu precies is en ik word van links naar rechts geslingerd als het gaat rondom de vermeende schadelijkheid ervan.
Omdat het rondom afvallen direct om onze gezondheid gaat, ben ik er met een gestrekt been ingegaan. Ik kan boos en verdrietig tegelijk worden als ik op een feestje sta en iemand stellig anderen hoor overtuigen van het feit dat minder eten niet helpt, want dat stond laatst in de krant 😢.
Na roken is overgewicht de grootaandeelhouder als het gaat om de top 2 doodsoorzaken in Nederland: kanker en hart- en vaatziekten. Op dit moment heeft de helft van Nederland overgewicht en dat aantal stijgt nog steeds. Dit gaat mij aan mijn hart ❤️.
Vanuit deze context vind ik dat het écht tijd voor een eenduidig geluid: de focus op hetgeen waarover wetenschappelijk het eens is. De focus op de grootaandeelhouders, hetgeen waarmee de grootste winst te behalen is. Weg van het geneuzel in de marge. Het geneuzel in de marge kan interessante discussies en artikelen opleveren, maar het zorgt ook enorm veel onnodige verwarring.
De artikelen op NU.nl zijn gratis te lezen en dat kan dankzij advertentie-inkomsten. Elke extra klik op een artikel levert ze geld op. Mogelijk zorgt dat ook wel voor een bovengemiddeld aantal ongenuanceerde berichtgevingen in de categorie roddel- en achterklap 🙈. Zo kan ik daartegenover de artikelen van hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell in het Parool enorm waarderen en kan ik mij ook goede artikelen herinneren uit de weekendbijlage van Trouw 💪👍.
Kortom, ik ben blij met je berichtje en hoop dat deze uitgebreide toelichting ook weer wat context en nuance aan mijn eigen artikel geeft 😉.
Greets, Carlo