Met mate betekent ‘niet te veel’.
Een lastig concept, blijkt in de praktijk.
Ik krijg vaak de vraag of iets gezond is of niet. Die vraag kan ik niet beantwoorden. Niet door gebrek aan kennis, maar wel door gebrek aan informatie.
Die vraag is namelijk onmogelijk te beantwoorden zonder de wedervraag: vergeleken bij wat- en hoeveel ben je van plan ervan in je mond te proppen?
Je kunt namelijk wel best aardig discussiëren over de vraag of A gezonder is dan B. Maar dan nog, zoals die slimme rakker Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus von Hohenheim (beter bekend onder de naam Paracelsus) in de 16de eeuw al vermeldde: de dosis maakt het vergif.
Let’s put it to the test. Is alcohol gezond?
Af en toe één glas alcohol? Niks mis mee. Dagelijks een glas… Tjsa, matig alcoholgebruik van één glas per dag lijkt de kans op bepaalde chronische ziekten te verkleinen, maar tegelijkertijd verhoogt het de kans op borstkanker. Meer drinken dan één glas per dag veroorzaakt alleen maar negatieve gezondheidseffecten. Het geeft verhoogde risico’s op beroerte, borstkanker, darmkanker en longkanker.
Is water gezonder? Ja. Een litertje per dag? Top. Twee liter per dag? Prima. Vijf liter in een uur? Hallo?! Solliciteer je naar een ritje in een ambulance? De kans is groot dat je niet levend aankomt in het ziekenhuis en onderweg al het loodje legt door acute extreme zwelling van de hersenen. Wat weer leidt tot verstoring van de doorbloeding en druk op het cerebellum, epileptische aanvallen, coma en dus de dood.
Wat nu? Wat is dan gezond? Simpel, kijk naar je eetpatroon in zijn geheel. Focus op de grootaandeelhouders.
Op nummer 1: holy smoke! Ruim een vijfde van de volwassen Nederlanders rookt nog. Niet handig. Dat hoef ik niet uit te leggen neem ik aan.
Op nummer 2: minder, minder, minder. Prop eens wat minder in je mond. Meer dan de helft van de volwassen Nederlanders is te zwaar. Overgewicht is de voorloper van allerlei ellende, van diabetes type 2 tot aan kanker. Zolang je overgewicht hebt, mag je de rest even vergeten. Zorg dat je van die extra kilo’s afkomt. Hoe dan ook. Let op, dat is echter geen risicoloze sport.
Op nummer 3: kom met je luie reet van die bank af. Slechts bijna de helft van Nederlanders voldoet aan Beweegrichtlijnen. Jaarlijks overlijden bijna 6.000 mensen als gevolg van aandoeningen gerelateerd aan te weinig bewegen.
Op nummer 4: zuip minder. Ja, daarmee bedoel ik alcohol. Alcoholgebruik heeft invloed op bijna alle organen in het lichaam en hangt samen met ongeveer zestig verschillende aandoeningen en toch drinkt slechts 40% van de volwassenen maximaal één glas per dag.
Op nummer 5: eet gezond. Maar ja, wat eet je dan hè? Hier ontstaan vaak de onnozele detaildiscussies, op basis van meningen. De wetenschap is niet in verwarring hoor, in tegenstelling tot wat je vaak leest in de media. Het is zelfs supersimpel:
- Eet minimaal 250 gram groente en 2 stuks fruit. Daar alleen al valt voor 90% van de Nederlanders winst te behalen,
- vermijd de geraffineerde koolhydraten (zoals witbrood, witte pasta, witte rijst, frisdrank, vruchtensap, suiker, etc.) en
- eet vlees met mate.
De conclusie: doe je dat allemaal? Dan verlaag jij de kans op een chronische ziekte met 80%! #realitycheck
Wil je wat meer tips? Check dan eens ‘Het advies in het kort’ van de Gezondheidsraad. Dat is een handig lijstje met wat cruciale tips.
En die e-nummers dan? En suiker? En margarine? En, en, en…
SERIEUS?!
Lees dit artikel gewoon nog eens écht door en laat het daadwerkelijk tot je doordringen. Stop met het geneuzel in de marge. Stel dat je €10.000,- rood staat. Is een pak macaroni kiezen (wat 5 cent goedkoper is) dan de oplossing voor die roodstand? Of heb je ergens anders toch echt te veel geld aan uitgegeven?
Focus op het grootste gat in je boot als je niet wil verzuipen.
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige
Bestel het boek afvallen is k*t.
Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.