Chinezen zeggen: de soldaat die vijftig stappen is gevlucht, bespot de soldaat die honderd stappen is gevlucht. Portugezen zeggen: degene met gescheurde kleren bespot de naakten. In het Engels is het: The Pot Calling the Kettle Black, oftewel: de pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet.
Zulke spreekwoorden komen in verschillende talen voor, omdat er een basaal psychologisch verschijnsel aan ten grondslag ligt:
De neiging om anderen openlijk strenger te veroordelen nadat je zelf iets moreel verkeerds hebt gedaan.
Zo is het ook met de huidige ‘vetliefhebbertjes’. Ze verwijten de richtlijnen dat vet onterecht in een verdomhoekje is geduwd en dat daardoor de koolhydraten hoogtij konden vieren met alle gevolgen van dien.
Tjsa. Waar rook is, is vuur. Vroegâh adviseerden ze om verzadigd vet met mate te eten. De industrie vergat te nuanceren en hoorde alleen maar “pas op met vet” en bedacht dé oplossing: 0% vet troep, boordevol suiker. Het resultaat? We nuttigen te veel suiker.
Nu roepen alle roomboter-groupies dat koolhydraten dé oorzaak zijn van de huidige gezondheidsproblemen. Zonder de nuance te maken dat je prima koolhydraten kunt nuttigen, maar de geraffineerde koolhydraten (zoals suiker) beter met mate kunt nuttigen.
And history repeats itself, maar dan de andere kant op.
Het woordje vet is vervangen door koolhydraten. Drie keer raden wat de industrie gaat doen? Yep, heel goed. Jij gaat door voor de wasmachine. De industrie gaat inderdaad nu koolhydraatarme troep produceren, boordevol vet. Dat verkoopt zichzelf in deze tijd.
Kortom, de pot verwijt de ketel dat-ie zwart ziet.
What tha f*ck is er toch mis met de twee woorden “met mate“. Voor diegene die dat niet zo goed begrijpen, dat betekent: niet te veel.
En de richtlijnen? Die waarschuwen al 30-40 jaar lang voor beide! Ja, ze waarschuwen voor a) te veel verzadigd vet én b) te veel suiker. Het is dus niet het een of het ander. Nuttig beide nou gewoon met mate. #realitycheck
Maar ja, de fanatici lijken het niet te willen horen. Te druk bezig met de ketel te verwijten dat-ie zwart ziet?
Advies opgesteld door de Commissie Richtlijnen Goede Voeding 1986
Dietary Guidelines for Americans, 1980
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.