Je wilde wat kilo’s kwijt. Ging op dieet of koos een nieuwe leefstijl. In het begin ging het echt lekker. De eerste kilo’s vlogen eraf! Toen ging het ineens langzamer… en nu? Nu val je ineens geen gram meer af. Wat je ook doet. De weegschaal lijkt wel stuk en je krijgt zin om hem het raam uit te knikkeren!
Komt het dan toch door de spaarstand? Eet je te weinig? Of is er iets anders aan de hand?
De kolder in de kop…
Allereerst, sommige ‘conculega’s’ hebben de kolder in de kop als het gaat om afvallen. Google maar eens… je vindt duizenden tips. Hele ‘goeie tips’. Mensen vallen zelfs tot 10 kilo in een week af…
- Met deze stappen verlies je in 1 week 3 kilo (bron: harpersbazaar.com)
- Snel 5 kilo afvallen in een week – 11 tips (bron: sochicken.nl)
- Wil je in één week 5 kilo afvallen? Dat is absoluut mogelijk. (bron: mens-en-gezondheid.infonu.nl)
- Hoe Kan Jij Blijvend En Snel 10 Kilo Afvallen In 1 Week? (bron: girlscene.nl)
- Etc.
Yeah, right 😕. 10 kilo in een week? Ja oké, het kan; als je je been eraf zaagt.
Wat een lariekoek!
Wat een lariekoek. Slik er niet te veel van, want dan word je alleen maar dikker. Het zijn écht onzinnige claims en van de bijbehorende tips klopt vaak ook geen ene fluit 🙄.
Het maximum dat je kunt afvallen (vet verbranden) is gemiddeld genomen zo’n 2-2,5 kg per week. Daarvoor moet je wel in hongerstaking gaan. #realitycheck
Op een gezonde manier kun je tot 0,5 à 1 kg per week afvallen. Lukt je dat, dan mag je al supertrots zijn op jezelf. Sneller en/of meer afvallen per week is onverstandig en ongezond.
En een 0,5 à 1 kg per week afvallen blijkt in de praktijk, zonder desinformatie wat je alleen maar van de regen in de drup helpt, al lastig genoeg.
Na de eerste kilo’s val je niet meer af…
Kijk, in het begin gaat het vaak lekker hard. Je start met een willekeurig dieet of nieuwe leefstijl en je raakt wat vocht, maaginhoud, spiermassa en vet kwijt. Opgeteld tikt het lekker aan en is dat vaak meer dan 2 kg in de eerste week. Erna moet je elk kilootje minder op de weegschaal voornamelijk hebben van het vet dat je verbrandt.
Hoe je het went of keert, dat kost tijd.
Maar ja, na een paar weken stopt het afvallen, terwijl jij nog steeds met het zweet op je voorhoofd in de sportschool staat en als een konijn stengels bleekselderij wegknaagt.
Het is niet jouw schuld
Het is niet jouw schuld, maar je bent wel onderdeel van de oplossing.
Er spelen heel veel zaken een rol als het gaat om afvallen, meer dan alleen energieverbruik en energie-inname. Meer dan je schoonmoeder die blijft aandringen dat een gebakje op haar verjaardag toch moet kunnen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld ook denken aan hormonen, zoals bijvoorbeeld leptine, wat een rol speelt bij de verzadiging.
Er zijn allerlei zaken die energieverbruik en eetlust beïnvloeden om zo weerstand te bieden tegen het gewichtsverlies. Want je lichaam geeft die zorgvuldig opgebouwde reservevoorraad niet zonder slag of stoot op. #realitycheck
Je bent ook niet de enige en het is de schuld van de weerslag
Uit dit onderzoek blijkt dat mensen die een caloriebeperkend dieet worden gezet, slechts 1/3 van hun gewicht verliezen vergeleken bij de voorspelling. Oepsie. Je bent dus niet de enige.
Is er dan toch sprake van een spaarstand? Nee, dit heeft niets met de spaarstand te maken. Mensen gaan smokkelen. Ze verhogen (onbewust) hun energie-inname als gevolg van een weerslag door het afvallen.
Ja, jij ook.
Ja, ik ook.
#nietgrappig #welwaar
Volgens een wetenschappelijke rekenmodel gaat het om een weerslag van bijna 100 kcal per dag per kilogram gewichtsverlies. Dat betekent dat je gevoel van trek met 100 kcal toeneemt met elke kilo die je afvalt! 😱 Dit is de reden dat er (onbewust) steeds iets meer je mond ingaat, terwijl je zou zweren dat dit toch écht niet het geval is.
De spagaat… je benen zullen maar zo ver uit elkaar staan
Aan de ene kant daalt je energieverbruik omdat je afvalt, want hoe minder gewicht je met je meesjouwt, hoe minder energie het je kost om de dag door te komen. Omgerekend hebben we het dan over zo’n 25 kcal per dag per kilogram lichaamsgewicht wat je afvalt. Na elke kilo die je afvalt, moet je dus steeds iets minder nuttigen.
Vervolgens stijgt aan de andere kant je gevoel van trek met zo’n 100 kcal. Daardoor ga je (onbewust) steeds iets meer nuttigen. Op die manier word je in een spagaat getrokken. En ik weet niet hoe lenig jij bent, maar ik word er niet vrolijk van.
Raar gevoel voor humor heeft moeder natuur.
Ben je dan zwak? Ben je een quitter?
Ben je dus zwak? Je bent een quitter? Nee, het ligt complexer dan dat.
Kijk je naar het verhoogde effect op de eetlust, dan blijkt dat dit aardig gelijk loopt met wat men stiekem steeds meer gaat nuttigen. Oftewel, het ‘gat’ tussen de toenemende energie-inname en de gestegen hoeveelheid eetlust blijft nagenoeg gelijk. We geven dus niet op. We blijven juist een gelijke hoeveelheid inzet tonen. We vechten een constante strijd tegen de weerslag van de kilo’s die we kwijt zijn geraakt.
Nu vallen er wellicht een lading kwartjes voor je. Misschien denk je dat je na een paar maanden afvallen nog steeds net zo weinig eet… voor je gevoel, terwijl je niet meer afvalt. Uit objectieve data blijkt dat dit niet waar is. Je bent stiekem steeds iets meer gaan eten, het voelt alleen nog steeds zo k*t. De trek neemt toe met elke kilo die je afvalt. Vervolgens is de hoeveelheid strijd die je levert gevoelsmatig gelijk gebleven, ondanks dat je steeds iets meer naar binnen werkt.
Naarmate je afvalt, zul je dus moeten zorgen dat je steeds sterker wordt. Zodat je steeds meer weerstand kunt bieden tegen die weerslag van het afvallen en na elke kilo, die je bent afgevallen, juist steeds net iets minder gaat eten in plaats van (onbewust) wat meer.
Houd jij perfect bij wat je eet?
Houd jij perfect bij wat je eet? Weet jij écht 100% zeker dat je calorie-inname onder je energieverbruik ligt? Val je toch geen gram af? Bedenk je dan dat onderrapportage de meest voorkomende verklaring is voor dit fenomeen. Zie het artikel Zelfs diëtisten kunnen niet tellen op deze site.
Afvallen is k*t
Mooi vooruitzicht hè? Ben je lekker bezig, gaat je lichaam je op hormonaal niveau lekker zitten saboteren.
Ik zeg altijd dat afvallen simpel is… in theorie. In de praktijk is het allemaal een stuk ingewikkelder. Ik heb ook niet voor niets een boek geschreven met de titel Afvallen is k*t. Met elk hoofdstuk dat je leest in dit boek doe je essentiële kennis op en dat helpt je om je doel wél te bereiken.
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.