Fake news is overal

Fake news vind je overal. Er is ook genoeg fake news over afvallen. Hoe zit dat? Hoe komt dat?

Je kunt niet overal verstand van hebben. Dat is logisch en natuurlijk helemaal geen enkel probleem. Ieder zijn ding.

Het wordt pas een probleem als mensen zich totaal niet bewust zijn van het feit dat ze ergens weinig verstand van hebben. Dan krijg je zelfvoldane domheid, ook wel mount stupid genaamd. Dat is het punt waarop mensen hun kennis dramatisch overschatten.

Op zich is het fenomeen logisch. Als iets heel erg dom is… hoe kom je er dan achter dat het heel erg dom is? Je moet relatief slim zijn om te beseffen dat het dom is.

Dit psychologische verschijnsel heet het Dunning-Kruger-effect. Om te kunnen bepalen hoe goed je ergens in bent, moet je voldoende kennis van datgene hebben.

Dat betekent ook – en dit vind ik mateloos grappig – dat als je ergens te weinig van weet, je er dan ook per definitie te weinig van weet om te kunnen bepalen dat je er te weinig van weet. Lees deze zin gerust nog een keer.

Met als gevolg dat er in de wereld van vandaag domkoppen overlopen van zelfverzekerdheid, terwijl slimmeriken vol twijfel zitten.

In een overdreven spotprent ziet dat er zo uit:

Gooi daar nog een beetje van de wijsheid van ene Alberto Brandolini overheen. Hij zegt dat het tig keer meer energie kost om onzin te weerleggen dan het kost om het te produceren. Voeg nog een vleugje beschikbaarheidscascade toe (herhaal iets maar vaak genoeg en het wordt vanzelf ‘waar’) en dan snap je nu ook waarom fake news bestaat en het nagenoeg niet uit te roeien is.

Dit artikel zou foute logica, methodologische fouten, of slechte communicatie kunnen bevatten. Ik kan je echter verzekeren dat, voor zover dit artikel imperfect is, het geen fout is die ik bewust heb begaan.

Het boek afvallen is k*t.

Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.

Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...

Ik wens je in elk geval het allerbeste!

Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Afvallen is k*t afgevallen

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Laat een berichtje achter...