Moet je biologisch eten als je wilt afvallen? Nee.
Is biologisch gezonder? Nee.
Wat gebeurt er wanneer je overstapt op biologisch?
Je betaalt meer voor je boodschappen.
Het grootste verschil tussen regulier en biologisch is het verschil in type gewasbeschermingsmiddelen, waarmee ze hun groente en fruit bespuiten.
Was je onder de indruk dat biologische groente en fruit onbespoten waren? Niet zo raar. Dit is ook mythe nummer één in de categorie biologisch. Gevoed door de manier waarop marketeers biologische producten in de markt zetten. Bijvoorbeeld door te benadrukken dat ze géén chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Nu je dit weet, let maar eens op het taalgebruik in advertenties.
Is het je wel eens opgevallen dat ze nooit het woord ‘gifvrij’ gebruiken? Natuurlijk gebruiken ze in de biologische sector gewasbeschermingsmiddelen. Zij moeten -op de een of andere manier- ook de gewassen tegen van alles beschermen. Dat lukt niet met happy thoughts en yoga.
En gif van natuurlijke oorsprong… is nog steeds gif.
De marketeers van Ekoplaza hebben even gedacht dat dit allemaal niet zo was. Ekoplaza lanceerde namelijk de campagne ‘Gifvrije Supermarkt’. Ze kregen hiervoor op hun sodemieter en nu maken ze er maar van ‘De meest gifvrije supermarkt’. Biologische groente en fruit bevat inderdaad net wat minder, verwaarloosbaar weinig, restjes gewasbeschermingsmiddelen vergeleken met regulier.
Prima. Ze moeten toch wat doen om zich proberen te onderscheiden van regulier…
Trouwens, ruim 99% van de gifstoffen die we binnenkrijgen zijn gifstoffen die van nature voorkomen. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek van Ames en zijn team uit 2000. Maar, wees gerust, het gaat allemaal om verwaarloosbaar kleine hoeveelheden en het is daarom niet iets om je druk over te maken. Wel is het advies om gevarieerd te eten. Zo krijg je minder snel te veel van een bepaalde stof binnen. Dat geldt trouwens voor álles. Vandaar de gevleugelde uit spraak met mate… zonder ‘n’.
Is biologisch lekkerder? Nee, maar de kans bestaat dat jij dat wel dénkt. Hoe je over iets denkt beïnvloedt namelijk ook je smaak. Een grapje van moeder natuur.
En het woordje ‘natuurlijk’, is natuurlijk ook gewoon marketing. Hondepoep is ook natuurlijk, maar geef mijn portie maar aan Fikkie. En ga maar eens, zonder voldoende kennis, paddestoelen wildplukken. Die paddenstoelen zijn onbespoten en 100% natuurlijk, maar ik eet niet mee. Ik ben geen fan van Russisch roulette.
Biologisch eet je dus voor het milieu of voor dierenwelzijn. Daar krijg je natuurlijk wel karmapunten voor. Als je je eigen leefomgeving naar de filistijnen helpt, dan is dat natuurlijk uiteindelijk ook slecht voor jouw gezondheid. Nu kun je er voor kiezen om je biefstuk bij die toffe biologische boerderij bij jou om de hoek te halen, maar nog beter is het om gewoon wat minder dierlijke producten te nuttigen. Dan verdien je niet alleen het label ‘wereldverbeteraar’, maar profiteer je in dit leven ook nog van gezondheidsvoordelen door je keuze.
Of kies biologisch voor het goede gevoel. Als jij blij wordt van een keurmerk, word dan blij! Onderschat de magie van het placebo-effect niet! Dat kan nog steeds effectief zijn, zelfs als je weet dat het een placebo-effect is.
Tjsa, en aan de andere kant.. dat het wat duurder is… so what? Misschien is het wel goed om de boeren eens wat minder uit te knijpen, zodat ze beter voor het land en de dieren kunnen zorgen? Dat geldt natuurlijk voor zowel regulier als biologisch.
Begin vorige eeuw ging 50% van het salaris op aan voeding. Nu is dat nog maar 11%. Kortom, ‘de prijs die je betaalt’ is ook afhankelijk van hoe je het bekijkt.
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige
Bestel het boek afvallen is k*t.
Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.