Het is f*cking simpel en dat blijkt al moeilijk genoeg

Er zijn mensen die leven op patat, afhaalchinees, pizza, frisdrank, etc. Na een periode van ellende zien ze op een dag het licht. Het roer gaat 180 graden om. Letterlijk en figuurlijk.

Sommigen gooien alle koolhydraten op de zwarte lijst, want dat is hip. Er wordt ineens geen patat, afhaalchinees, pizza en frisdrank meer genuttigd. Want ja, dat bevat koolhydraten. Ook wit/bruinbrood, chips, koek, gebak, etc. Allemaal in de ban. Want ja, ook dat bevat koolhydraten.

Er wordt ineens gekookt. Gezonde maaltijden boordevol groenten. De totale energie-inname wordt (onbewust) beperkt. Er wordt meer bewogen en gezorgd voor voldoende slaap en ontspanning.

Het resultaat? Men valt af. YES! Energie komt terug. YES! Men voelt zich beter en sterker dan ooit. YES! Bloedwaarden worden beter. YES! Alles is top!

Wie of wat krijgt de schuld? De koolhydraten en de richtlijnen.

Uh? 😳

Want?

Men at troep en daar zaten onder andere koolhydraten in? En ineens is het ook allemaal de schuld van het Voedingscentrum, want die raden volkorenbrood aan?

Echt, what tha f*ck!

Laat ze die bananen uit hun oren halen en die met een gerust hart opeten, om vervolgens het volgende eens goed in hun oren te knopen.

Het Voedingscentrum raadt geen patat, afhaalchinees, pizza, frisdrank, wit/bruinbrood, chips koek en/of gebak aan. Slechts 2% van de Nederlanders eet überhaupt volgens de richtlijnen, dus hoe… “HOE?!” kunnen in vredesnaam de richtlijnen dan ineens de oorzaak zijn?

Maar geraffineerde koolhydraten zijn toch slecht? Ja, dat klopt. Net zo slecht als te veel verzadigd vet. Iets met overal waar ‘te’ voor staat. Dat betekent niet dat er wat mis is met koolhydraten verpakt in volkorengranen, peulvruchten, fruit, etc. Het is geen of-of-verhaal. Er is niet één oorzaak van het probleem. De huidige problematiek is multicausaal. Anders gezegd, het is een optelsom van meerdere facturen.

Trouwens, er wordt al ruim 35 jaar lang gewaarschuwd voor geraffineerde koolhydraten en suiker! Niets nieuws onder de zon, maar mensen lijken simpelweg niet te luisteren…

Wat was dan wel oorzaak van het probleem? Ze aten troep. En wat was de oplossing? Ze zijn gestopt met het eten van troep en zijn allemaal gezonde dingen gaan doen. Echt, het is zo f*cking simpel en dat blijkt in de praktijk al moeilijk genoeg. Dus laat ze in godsnaam stoppen met het zaaien van verwarring door koolhydraten, in algemene zin, de schuld te geven.

Vetliefhebbertjes zijn namelijk hard op weg om dezelfde fout te maken als die men in het verleden heeft gemaakt, door alle soorten vet over één kam te scheren. De pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet. Op basis van de misplaatste generalisatie rondom verzadigd vet, heeft de industrie de afgelopen tientallen jaren de 0% vet-troep kunnen promoten als zijnde gezond. En ja, inderdaad met alle gevolgen van dien.

Sla je van 0% vet weer door in het andere uiterste en ga je koolhydraten in het algemeen verbannen? Dan raak je, vroeg of laat, vanzelf weer van de regen in de drup. De industrie beweegt wederom mee en je ziet nu al koolhydraatarme troep gepromoot worden als zijnde gezond. Lekker bezig! 🤦‍♂️ Met alle gevolgen van dien, want keto is een leuke hype, maar het enthousiasme overschreeuwt het bewijs. Overal waar ‘te’ voor staat is ongezond.

Lees je de richtlijnen van 93 landen wereldwijd? Dan is er geen sprake van verwarring rondom wat wel of niet gezond is. Het zijn de verschillende hypes die er keer op keer een potje van maken door in extremen te vervallen. Wat is er toch zo moeilijk aan met mate… zonder ‘n’.

Mijn vraag aan jou? Help de verwarring en het geneuzel in de marge te stoppen. Deel dit verhaal. Anders zitten mensen over dertig jaar weer te vloeken dat vet het probleem was en dat de industrie ons misleid heeft met hun koolhydraatarme rotzooi, om vervolgens de richtlijnen maar weer de schuld in de schoenen te schuiven. De geschiedenis heeft de neiging zich te herhalen. Hopelijk dit keer niet.

Het is gewoon zó jammer dat de voedingsdiscussie voornamelijk blijft gaan over vetten/koolhydraten/eiwitten en dierlijk/plantaardig, etc. Terwijl het overgrote merendeel van onze voeding uit ultra-bewerkt voedsel bestaat dat arm is aan voedingsstoffen en met hoge energiedichtheid. Dat is hét probleem. #realitycheck

Uit onderzoek blijkt dat we sneller meer eten van ultra-bewerkt voedsel. Letterlijk. We eten ultra-bewerkt voedsel sneller én daardoor eten we er meer van. Flink veel meer. Dat staat los van de hoeveelheid koolhydraten of vetten. Dat staat los van hongergevoel, verzadiging, tevredenheid, eetcapaciteit, aangenaamheid en de bekendheid met het eten. Eet je flink meer van die troep? Dan krijg je overgewicht van en overgewicht is de kanarie in de kolenmijn. Overgewicht is de voorloper van allerlei ellende zoals diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker.

Conclusie? Stop het geneuzel rondom koolhydraten en vetten. Het gaat om kwaliteit. Zoals Michael Pollan briljant heeft samengevat: eet voedsel, niet te veel, voornamelijk planten. Doe dat met of zonder stukje vlees/vis, met of zonder zuivel. Allemaal prima.

Het is dus f*cking simpel, maar dat blijkt in de praktijk al moeilijk genoeg. Misschien wel doordat er continu verwarring wordt gezaaid. Dat leidt enorm af van wat er wél echt toe doet:

  • rook niet
  • zorg voor een gezond gewicht
  • beweeg voldoende
  • eet gezond (eet voedsel, niet te veel, voornamelijk planten)
  • drink geen alcohol of niet meer dan één glas per dag en
  • zorg voor voldoende slaap en ontspanning

Dit advies zal misschien wel nooit een hype worden, maar hiermee verlaag jij wel je kans op een chronische ziekten met 80%!

Het boek afvallen is k*t.

Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.

Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...

Ik wens je in elk geval het allerbeste!

Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Afvallen is k*t afgevallen

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Laat een berichtje achter...