Overgewicht is net als rood staan

Afvallen is niet leuk, afvallen is k*t. Afvallen is net als een dikke roodstand proberen weg te werken (bewuste woordspeling).

Hoe ontstaat overgewicht?

Om van je overgewicht af te komen is het handig om te snappen hoe overgewicht ontstaat.

Als je meer energie binnenkrijgt dan je lichaam verbruikt, dan blijft er energie ‘over’. Je lichaam gooit dit overschot niet weg, maar slaat het op als reservevoorraad in de vorm van vet. Als je over langere tijd meer energie nuttigt dan je verbruikt, dan kom je aan. #realitycheck

Dat is niet leuk en je leest vast liever hoe je er weer vanaf komt?

De metafoor

Afvallen is simpel, tenminste… in theorie. In de praktijk blijkt afvallen nog niet zo makkelijk. Hoe zit dat?

Stel, je hebt een mooi salaris van €2.000,- per maand en leeft er gewoon lekker op los. Wanneer je iets wilt hebben, dan koop je het gewoon. Je kijkt al jaren niet naar wat je precies uitgeeft en waaraan. Je geniet gewoon! Het leven moet wel een beetje leuk blijven, toch?

Nu keek je laatst weer eens naar je bankrekening en kreeg je bijna een hartstilstand… je staat €10.000,- rood!  Je hebt blijkbaar de afgelopen 2 jaar gemiddeld zo’n €2.500,- per maand uitgegeven, terwijl je maar €2.000,- per maand verdient. Dat is dus €500,-  per maand te veel. Oepsie!

‘Dat moet anders, nu is het genoeg’, zeg je tegen jezelf. Je gaat het roer omgooien! Dit kan zo niet langer. Je bent vastberaden om die €10.000,-  roodstand zo snel mogelijk weg te poetsen.

Nu kun je twee dingen doen:

  1. Meer geld gaan verdienen door een bijbaantje te nemen, of
  2. Je uitgavenpatroon aanpakken

Wat is makkelijker? Natuurlijk je uitgavenpatroon aanpakken.

Het heeft geen zin om je uitgavenpatroon aan te passen van €2.500,- naar €2.000,-. Dan stopt het bloeden wel, maar daarmee hou je geen geld over om je schuld af te lossen. Je moet dus terug naar een uitgavenpatroon van bijvoorbeeld €1.500,-.

Wil je die €10.000,- binnen een jaar aflossen? Dan moet je zelfs terug naar een uitgavenpatroon van slechts €1.000,- per maand.

Je besluit uiteindelijk om je uitgaven te halveren. Van een uitgavenpatroon van €2.500,- per maand, waar je inmiddels aan gewend was, ga je terug naar een budget van slechts €1.250,-. Gezien je €2.000,- per maand verdient, kun je €750,- per maand gaan aflossen en ben je na ruim een jaar van je €10.000,- schuld af. Whoehoeeee!

Is dat leuk? Nee, dat is afzien. Is een get-rich-quick scheme een oplossing? Nee, je zult je leefstijl moet aanpassen!

Heb je, na ruim een jaar, je doel behaald? Dan kun je natuurlijk niet terug naar het oude uitgavenpatroon van €2.500,- per maand, want je salaris is €2.000,- per maand. Zou je wel teruggaan naar het oude uitgavenpatroon, dan sta je binnen de kortste keren weer duizenden euro’s rood.

Zo werkt afvallen ook…

Je uitgavenpatroon staat synoniem voor de hoeveelheid energie (calorieën) die je consumeert. Je salaris is de hoeveelheid energie die je verbruikt. Roodstand staat in deze metafoor voor overgewicht.

Geef je lange tijd te veel uit, ofwel consumeer je lange tijd te veel energie (calorieën)? Dan eindig in je dus in het rood, ofwel met overgewicht.

Wil je afvallen? Dan kun je twee dingen doen:

  1. Meer gaan bewegen om te zorgen dat je meer energie (calorieën) gaat verbruiken, of
  2. Minder energie (calorieën) consumeren

Wat is makkelijker? Natuurlijk je uitgavenpatroon aanpakken. Je propt namelijk in een paar minuten iets naar binnen wat je vervolgens een uur intensief sporten kost om te verbranden. Zie ook het artikel You can not outrun a bad diet.

Door je uitgavenpatroon aan te pakken, poets je die roodstand, ofwel die extra kilo’s, het makkelijkste weg. Kortom, je zult de helft aan energie (calorieën) moeten gaan consumeren vergeleken bij de hoeveelheid die je gewend bent.

Is dat leuk? Nee, dat is afzien. Heeft een gehypet dieet, waardoor je snel gaat afvallen, zin? Nee, het vergt een aanpassing qua leefstijl!

Heb je je doel behaald? Dan kun je natuurlijk niet weer dezelfde hoeveelheid energie gaan consumeren zoals je ervoor deed. Dat was nou nét de hoeveelheid die je in eerste plaats in de problemen bracht. Je zult jouw energie-inname dus moeten afstemmen op je daadwerkelijke energieverbruik nadat je je doel hebt bereikt.

Maakt het ook uit wat je eet?

Alsjeblieft, stop het gemierenneuk over koolhydraten versus vetten of de spaarstand. Stop met dieethypes, zoals keto, vasten, enzovoort. Dat soort geneuzel in de marge leidt alleen maar af van wat er écht toe doet: de energiebalans. #realitycheck

Gebruik je boerenverstand. Jij weet ook prima dat patat met flesje cola minder gezond is dan een maaltijd met lekker veel groente en een glas water.

Of samengevat, zoals Michael Pollan altijd zegt: eet voedsel, niet te veel, voornamelijk plantaardig. Wil je meer houvast? Lees dan: Tegenwoordig ga je overal dood aan….

Dus, wat ga jij nu doen?

Lekker aanmodderen zoals je deed? Jojoën met dank aan een gehypet dieet? Of ga je gewoon doelgericht aan de slag met goed onderbouwde kennis?

Ben jij benieuwd hoeveel jij rood staat? Ofwel, hoeveel overgewicht jij hebt? Wil je weten wat jouw salaris (in calorieën) is en hoelang het duurt voordat je je roodstand (overgewicht) hebt weggepoetst? Lees dan: Afvallen? De oplossing.

Het boek afvallen is k*t.

Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.

Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...

Ik wens je in elk geval het allerbeste!

Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Afvallen is k*t afgevallen

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Laat een berichtje achter...