Spiermassa weegt meer dan vetmassa

Is afvallen je doel? Klik hier. Wil je gewoon weten of spieren zwaarder wegen dan vet? Lees rustig verder…

Whoehoe! Let’s go down the rabbit hole.

Je valt niet af, want je traint. En spieren zijn zwaarder dan vet. Yup. Dat noem ik nou een mooi voorbeeld van jezelf rijk rekenen. Sorry, maar die extra kilo’s die je weegschaal aangeeft, komen toch echt veel eerder door te veel eten en niet dankzij de hoeveelheid gewichten, die je met het zweet op je voorhoofd, versjouwt hebt in de sportschool.

Spieren wegen echt niet 5x zoveel vergeleken bij vet, zoals soms gesuggereerd wordt. Spieren zijn hooguit 20% zwaarder dan vet. #realitycheck

Tsja, 20%, 1/5, 5x… het lijkt zo op elkaar, hè?

Hierbij een plaatje van AnatomyWarehouse. Die verkoopt replica’s en hebben deze ontwikkeld in samenwerking met de University of Wisconsin. Ze staan bekend om de nauwkeurigheid.

Spieren wegen zwaarder dan vet

Ze plaatsen zelfs de disclaimer: “Houd er rekening mee dat er slechts een verschil van 18% is in het volume van vet versus spieren, dus de visuele impact is niet dramatisch.” Van die replica’s van “The Cinch® weight loss breakthrough” op de weegschaal klopt dus geen ene mallemoer.

Ogen dicht voor diegenen die het eigenlijk allemaal geen bal interesseert en liever de conclusie leest.

Het gaat hier om volume en dichtheid. Met een mooi woord hebben we het dan over soortelijk gewicht. De massa per eenheid volume van een stof vergeleken met die van water. Water weegt 1 gram per cm3. Een spier weegt 1,06 per cm3. Vetmassa weegt 0,9 gram per cm3.

Maar ja, jij hebt natuurlijk echt wél enorm je best gedaan, hè? Kleine Schwarzeneggert in de dop!

Dus, nu is de vraag: hoeveel spiermassa kun je er eigenlijk bij trainen in een maand tijd?

Wetenschappelijk gezien is dit niet echt bepaald. Het hangt ook van te veel factoren af. Variabelen zoals trainingsintensiteit, volume, frequentie, genetica, eetpatroon, rust en hormonale niveaus, zijn allemaal van invloed op de spiergroei.

Toch zijn er wel wat modellen te vinden van twee goeroes uit de fitnessindustrie.

De eerste tabel is van Lyle McDonald.

Trainingservaring in jaren Potentiele hoeveelheid spiermassatoename per jaar
1 9-11 kg (kleine kilo per maand)
2 4,5-5,5 kg (kleine halve kilo per maand)
3 2,3-2,7 kg (2 ons per maand)
4+ rond 1 kg (verwaarloosbaar per maand)

De volgende tabel is van Alan Aragon.

Trainingservaring Potentiele hoeveelheid spiermassatoename
Beginner 1 – 1,5% totaal lichaamsgewicht per maand
Gemiddeld 0,5 – 1% totaal lichaamsgewicht per maand
Geavanceerd 0,25 – 0,5% totaal lichaamsgewicht per maand

Nu ben jij natuurlijk een rekenwonder en haalde je vroeger tienen voor wiskunde. Dus je gaat met je rekenmachientje aan de slag en komt erachter dat die twee tabellen min of meer hetzelfde zeggen. Dan krijg je van mij ook een 10, want dat klopt inderdaad. Die twee tabellen verschillen onderaan de streep nauwelijks.

Maar ach, het zegt sowieso niet alles over het getalletje dat jij vanochtend op de weegschaal zag staan. We hebben het hier over toename in spiermassa. Dat getal op de weegschaal is van veel meer afhankelijk. Ook het extra vetje dat je misschien hebt ontwikkeld, het vochtpercentage en je maaginhoud wegen mee. Letterlijk en figuurlijk.

Kortom, het is allemaal een stuk ingewikkelder dan er soms wordt gesuggereerd. Eén ding is wel overduidelijk. Reken jezelf niet rijk. Spiermassa groeit niet aan de bomen wachtend op jou om geplukt te worden. Spiermassa is ook helemaal niet extreem veel zwaarder dan vet.

Fitboys en -girls roepen dan graag ook nog dat spiermassa je basaalstofwisseling verhoogt. Whoehoe! Met spieren stook je de boel lekker op dus…

Uhm, hoeveel meer ook al weer beste fitboy/-girl?

Geen idee?

Nou, een kilo spierweefsel verstookt dagelijks wel 13 kcal aan energie terwijl een kilo vetweefsel slechts 4,5 kcal verstookt. Tel uit je winst…

Conclusie? Als je één kilo in de maand aankomt qua spiermassa, dan ben je echt een baas en je verbrandt echt niet ineens veel meer calorieën. 

Het boek afvallen is k*t.

Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.

Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...

Ik wens je in elk geval het allerbeste!

Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Afvallen is k*t afgevallen

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

2 Responses

  1. Leuke uitleg maar de tekst is vaak erg denigrerend en bot. Net of jullie publiek zwakbegaafd zijn of zo. Slordig.

    RK 6 maanden ago Reply
    • Dank voor het compliment ☺️ en ik zou een zwakbegaafd persoon niet zo aanspreken #sarcasme 😉

      Carlo 6 maanden ago Reply

Laat een berichtje achter...

SALE