3 wetenschappelijk bewezen methoden om je oven op volle toeren te laten draaien!
Even je vetverbranding maximaal opstoken, zodat je vet als sneeuw voor de zon wegsmelt.
Komen ze!
Mag ik tussendoor even zeggen dat ik het best raar vind, dat iemand te veel naar binnen werkt en vervolgens op zoek gaat naar een oplossing om het sneller verteerd te krijgen? Op z’n minst een behoorlijk inefficiënt proces, toch?
Maar goed, de boel eens goed opstoken. Hoe doe je dat?
Basaalstofwisseling
Even beginnen bij de basis.
Spijsvertering wordt ook wel stofwisseling genoemd, al zit er verschil tussen. Ook wordt de term metabolisme vaak gebruikt. Of de term ruststofwisseling (RS) en ook wel basaalstofwisseling. Ook het synoniem basaalmetabolisme (BMR) wordt veel gebruikt. Het wordt ook wel eens grondstofwisseling genoemd. Allemaal termen die sturen op wat je in rust verbrandt, terwijl je ligt te niksen bij een temperatuur van 22 graden met een lege maag.
Ja, het concept luistert naar vele koosnaampjes. Al heb ik er niks mee te maken, toch excuus voor deze warboel aan terminologie.
De basaalstofwisseling zorgt voor tweederde van het dagelijkse energiegebruik en is afhankelijk van gewicht, leeftijd, lengte en geslacht. Hoe zwaarder, hoe meer je verstookt. Hoe ouder, hoe minder. Hoe langer, hoe meer. Als vrouw minder dan een man. Tiszo, niks aan te doen en jezelf om laten bouwen telt in dit geval niet.
Methode 1: spijsvertering beïnvloeden
Wat je naar binnen propt, kost energie om weer uit te poepen en plassen. Hoeveel? Zo’n 10% van basaalstofwisseling, als je normaal eet en drinkt.
De dieet geïnduceerde thermogenese (DIT) verschilt per voedingsstof en dat noemt men ook wel de specifiek dynamische werking (SDW).
Sorry, wat?
Het een wat je eet kost meer energie dan het andere om het te verteren. Vet kost je zo’n 0 tot 3% aan energie, 5 tot 10% voor koolhydraten, 20 tot 30% voor eiwitten, blijkt uit onderzoek. Ben je een zuipert? Alcohol kost je 10 tot 30% extra energie om het te verteren.
Je kunt jezelf dus beter volproppen met eiwit dan met vet. Eiwit verzadigt beter dan vet en het stookt je interne oventje ook nog eens lekker op. Maar ja, je kunt ook al het geneuzel in de marge laten voor wat het is en gewoon minder energie je keelgat in laten verdwijnen.
Methode 2: move your ass…
De sporttoeslag! Verhoog je basaalstofwisseling met een whooping 10%. Dit telt alleen als je regelmatig sport. En dan ook echt sport. Daarmee wordt 3x per week 1,5 uur intensief trainen of je elke dag even 30 minuten jezelf in het zweet werken bedoeld. Dan krijg je die bonuspunten. Doe je 2 tot 3 weken even niets, dan raak je die extra toelage direct ook weer kwijt.
Methode 3: spieren kweken
Ook de verhouding tussen vet- en spiermassa speelt een rol. En daar komt ie…
*tromgeroffel*
Fitboys en -girls roepen graag dat spiermassa je basaalstofwisseling verhoogt. Whoehoe! Met spieren stook je de boel lekker op dus…
Uhm, hoeveel meer ook al weer beste fitboy/-girl?
Geen idee?
Nou, een kilo spierweefsel verstookt dagelijks wel 13 kcal aan energie terwijl een kilo vetweefsel slechts 4,5 kcal verstookt. Tel uit je winst…
Probeer eerst maar eens wat extra spiermassa te kweken. Je bent al een beest als je er een kilootje bij weet te trainen per maand. Dus dat.
Conclusie?
Leuk concept, dat opstoken van je oventje. Naakt slapen in een koude kamer helpt ook.
Echter, minder uitgeven is een stuk gemakkelijker dan meer proberen te verdienen. En bewegen? Dat doe je voornamelijk voor je algehele gezondheid. #realitycheck
Het boek afvallen is k*t.
Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.
Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.
Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...
Ik wens je in elk geval het allerbeste!
Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.