Zelfs diëtisten kunnen niet tellen

Ik eet echt maar 1.500 kcal en ik val geen gram af.

Poehee, als ik een duppie had gekregen voor elke keer dat ik dit heb zien en horen langskomen… Dan zou ik als Dagobert Duck zwemmen in het geld. Lekker, zorgeloos baantjes trekken.

Dagobert Duck

Helaas.

Als er íets is waarin wij als mensen echt heel goed in zijn, dan is het wel het ónderschatten van de hoeveelheid energie die we consumeren en het óverschatten van de hoeveelheid energie die we verbranden. #realitycheck

Ja, jij ook.

Ja, ik ook.

Zelfs diëtisten kunnen niet tellen, zo blijkt uit dit wetenschappelijk onderzoekje.

Er werden 10 diëtisten en 10 niet-dietisten gevraagd om af te wegen en te noteren wat ze 7 dagen lang consumeerden.

Dit werd vervolgens gecontroleerd met doubly labeled water. Dat is een methode die wordt gezien als gouden standaard als het gaat om het meten van energiegebruik. Al is de leugen nog zo snel, double labeled water achterhaalt hem wel.

Oftewel, de onderzoekers konden exact berekenen hoeveel calorieën er daadwerkelijk geconsumeerd werden, in plaats van wat de deelnemers genoteerd hadden.

En wat blijkt? De diëtisten onderrrapporteerden hun energie-inname met gemiddeld 223 kcal/dag. Deelnemers uit de controlegroep onderrapporteerden hun energie-inname, nog veel meer, met gemiddeld 429/dag!

Kortom, ook diëtisten kunnen niet tellen. Zelfs die groep, die er zo veel verstand van heeft, blijkt niet goed in staat goed bij te houden wat het mondje in gaat. Ik ben geen haar beter hoor 🙈😅.

Maar goed. Wanneer iemand beweert toch echt slechts 1.500 kcal te nuttigen en vervolgens niet afvalt bij een geschat energiegebruik van 2.000 kcal? Dan is onderrapportage de usual suspect.

 

Onderrapportage verdachte

 

Maakt dat calorieën tellen een nutteloze exercitie? Nee, natuurlijk niet. Je creert een nullijn, een indicatie. Maar, je moet je realiseren dat de kans groot is dat het daadwerkelijke aantal een stuk hoger ligt dan je geteld hebt.

Het boek afvallen is k*t.

Ben je klaar voor een no-nonsense aanpak om af te vallen? Geen mooiweerverhaal en geen succes gegarandeerd. Want de theorie is simpel, alleen blijkt het in de praktijk nog niet zo makkelijk.

Maar... met de juiste kennis is afvallen wel mogelijk. Door het lezen van het boek afvallen is k*t. ontdek je waar de grootste winst te behalen is. Het helpt je om het geneuzel in de marge te vermijden en dit biedt je de beste kans op succes.

Als het je na het lezen van dit boek nog niet lukt, dan kun je écht zeggen dat je alles hebt geprobeerd...

Ik wens je in elk geval het allerbeste!

Carlo Kool
Voedingsdeskundige

Afvallen is k*t afgevallen

Bestel het boek afvallen is k*t.

Carlo Kool (1975) is ervarings- en voedingsdeskundige. Hij volgde onder andere de opleiding Gewichtsconsulent en diverse cursussen op het gebied van voeding en gezondheid van Wageningen University & Research.

Laat een berichtje achter...